Shqipja- Gjuha-Lashtesia

  Kthehu mbrapa (ne faqen kryesore) Ndryshe nga gjithe gjuhet e tjera, shumica e fjaleve te gjuhes shqipe permbajne rrokje te thjeshta, qe duhet te kene qene karrakteristike ne nje gjuhe primitive meme. 

Nje kombinim i nje bashketingellore me nje zanore bile dhe dy bashtingellore bashke ka nje kuptim te vecante. 
Po marrim si shembull disa fjal Shqipe, dhe menyren se si jan pervetesuar dhe pershtatur ne gjuhe te ndryshme; 

shqip;LAj= 
italisht;LAvato 
frengj;LAve 
greqisht;pLEno ketu a eshte bere e 

shqip;BEN=ne kuptimin se kjo ben kjo eshte e mire 
italisht;BONo 
frengjisht;BON 
greqisht;kANI ketu b eshte zevendesuar me k 

shqip;AR=ARI 
italisht;ORo 
frengjisht;OR 
greqisht;HRIsafi ketu a eshte shendruar ne h,k 

shqip;DHAN=e dha 
italisht;DONo ketu o ka zen vendin e a 
frengjisht;DON 
greqisht;DHINo 

shqip:VETE=shkoj 
it;VADo 
fr;VE 
etj etj;;; 

Etimologjija,fonetika,te cila kane ne baze parimin e rastesise dhe te ndryshimit te tingujve gjate perdorimit te tyre,ishin mbreteresha e analizes.Dale nga dale ato vetem fshihnin,nuk zbulonin.Ato vetem demostronin ne nje menyre primivitive vetem analogjike,ne nje rafsh(plan). 
Etimologjia prek vetem siperfaqene e krijimit gjuhesor.Po keshtu dhe fonetika(Zonetika ne fakt,nga zon-zan-ze). 
Thjesht “et-im-lo-gji” eshte me shqip sa nuk behet.Eti im,ose eterit tane,lene gjine e fjales,ushqimin e saj per here te pare,nga nje “nene”(sepse gjuha shqipe preferon femeroren kur prodhohet dicka,toka,pema,..) e pare. 
Kur thyeva kete koncept(me argumentime te llojit deduktivo llogjik),filloja e po shikoja me thelle ndertimin e njesive gjuhesore.Kur hyra me thelle,U tmerrova nga “shqipezimi”i madh qe kane jo vetem gjuhet e Europes ,por deri ne Ameriken latine ne gjuhet e “Zapotekve”(zaptuesve),Itza-maja e te tjera. 
Gjuhet jane ndertuar ne nje kohe shume te hershme,derisa arrijne ne nje kocetrim te nje gjuhe te vetme shume te zhvilluar dikur 17 mije vjete me pare.Ajo gjuhe,kjo ne menyre intuitive,ne kete rast ka qene shume e ngjashme me gjuhen shqipe.Kjo gjuhe vazhdon te mbizoteroje deri,sipas mendimit tim,ne kullen e babelit. 
Bibla e shpreh qarte qe gjuhet jane ndryshuar ne menyre te qellimshme.A eshte i vertet ky percaktim i bibles cifute?Po,shume i sakte shkencerisht. 
Po ju marr nje fjale te vjeter te bibles cifute(jo greke) e cila daton 3000 vjete me pare.Fjalen e gjuhes ebraike,”rasa”.Kjo fjale percakton kryerjen e nje veprimi kriminal.,vrasje e te tjera. 
Serite e fjaleve ne shqip “vras-me e vra,rrah>ras-ia rasa>rash,rasa e varrit”.Analizojme vetem ; 
“Vras”.Ajo ndryshon vetem me nje “v”.Pra shqipja duhet te kete ndryshuar vetem me shtesen e nje “V”,apo gjuha cifute ne menyre te qellimshme i eshte hequr nje “v”.Foljet e tjera te gjuhes shqipe “ras”,”rash”,”rrah”. 
Keto njesi vulosen ne fund me emrat “Var” dhe “Varr”. 
Vazhdoni vete ne berjen bashke te pjeseve,per te nxjerre konkluzionin.Shikohet distanca shume e vogel qe kane pjesezat e shqipes afer nje thelbi.Pra ngjeshmeria ndertuese. 
Gjuha shqipe eshte gjuhe kodike dhe jo gjuhe normale